Kezdőlap arrow A kikötő jogi helyzete
A kikötő jogi helyzete

A Gyõr–Gönyű Országos Közforgalmú Kikötõ területe és a KIOP projekt keretében megvalósuló létesítmények a Magyar Állam tulajdonában vannak, amelyek vagyonkezelõje az iparvágány Hegyeshalom–Budapest vasúti fõvonal gyõrszentiváni vasútállomás – kikötõ közötti szakaszát kivéve az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

Az Igazgatóság vagyonkezelõként látja el az országos közforgalmú kikötõvel kapcsolatos állami alapfeladatokat, ebben a minõségében felelõs a KIOP projekt megvalósításáért, elõkészítõje a kikötõfejlesztés következõ ütemének, az ún. nagyprojektnek és biztosítja a kikötõ mûködtetését. A kikötõ működésével összefüggésben lényeges megjegyezni, hogy a gazdasági terminál infrastruktúrával ellátott területeinek hasznosítása bérlet, illetve földhasználati jog nyilvános pályázat útján történõ értékesítése alapján biztosított, amelyre már most várják a kikötõbe betelepülni szándékozók jelentkezését. A pályáztatás lefolytatása és a földhasználati jogot elnyerõ betelepülõk saját beruházásainak koordinálása, kikötõi infrastruktúrához illesztésének egyeztetése is az Igazgatóság állami alapfeladatainak részét épezi.

A kikötõben a vízi szállítással összefüggõ rakodási és kapcsolódó szolgáltatási tevékenységet jelenleg a Gyõr–Gönyű Kikötõ Zrt. látja el.

 

 
  
Pannako