Kezdőlap arrow Projekt adatai

A gönyűi kikötõ a magyarországi öt dunai országos közforgalmú kikötõ egyike.

A Gyõr–Gönyű Országos Közforgalmú Kikötõ a Duna 1794,00 folyamkilométer szelvényénél helyezkedik el a Mosoni-Duna torkolatában, 38,5 km-re a Duna–Rajna–Majna vízi út földrajzi felezõpontjától. Távolsága Rotterdamtól, vagyis az Északi-tengertõl 1714 km, míg Sulinától, vagyis a Fekete-tengertõl 1794 km.

A kikötõ Gyõrtõl 12, Gönyűtõl 3 km-re fekszik, az 1-es számú fõút, valamint a Mosoni-Duna közötti 140 ha-os állami tulajdonú területen. Itt halad el több országos, kiemelt jelentõségû
tranzit vasútvonal, valamint a gyorsforgalmi úthálózat fõvonala is. Jelenlegi megközelítése közúton az M1-es autópályáról a 19. és az 1. számú fõúton keresztül történhet. Vasúti megközelítése a KIOP projekt keretében megvalósuló, a Gyõrszentiván vasútállomásról induló iparvágánnyal történik, a kikötõhöz csatlakozóan kialakítottátadó-átvevõ állomáson keresztül. A vízi úti megközelítés a Duna felõl a kikötõi térré bõvített Mosoni-Duna torkolati szakaszra behajózással lehetséges.

A kikötõben jelenleg hat hajóállás üzemel, ezek közül 4 hajóállás függõleges partfalas kialakítású, 2 rézsűs. Az I. számú hajóállás Ro-Ro rámpával rendelkezik.

 

 
  
Pannako